Vi har gjenstander fra århundrer tilbake og fram til i dag. Ting som forteller om oss – om handel og sjøfart, om kaperfart og krig, om fattig og rik, om hverdag og fest.
For ett år siden avholdt Vest-Agder-museet sammen med Vest-Agder fylkeskommune en arkitektkonkurranse for nytt kulturhistorisk bygg på Odderøya. Denne fikk stor internasjonal oppmerksomhet. Det norske arkitektfirmaet Helen & Hard ble vinneren av konkurransen. Nå er prosjektet ferdig, og i disse dager sendes søknaden til kulturdepartementet.
Søknaden til kulturdepartementet er tredelt. Den ene delen gjelder det nye formidlingsbygget i Nodeviga, den andre et nytt museumsmagasin og den tredje dreier seg om kommende utstillinger i formidlingsbygget.
I dag har Vest-Agder-museet kun ca. 180 m2 utstillingsareal i Kristiansand. I tillegg er dette arealer som ikke tilfredsstiller krav til universell utforming for publikum eller klimatiske forhold for gjenstandene. Dette har gjort at utstillinger som museet har fått tilbud om, f.eks. «Den lengste reisen» (regjeringens gave til kongeparets 75-årsdager) eller «Makt og magi» (utstilling om Snorre og Ringenes herre) ikke har vært mulig å vise i Kristiansand – slik ønsker vi ikke å ha det.
Vi har gjenstander fra århundrer tilbake og fram til i dag. Ting som forteller om oss – om handel og sjøfart, om kaperfart og krig, om fattig og rik, om hverdag og fest.
Vi har Else Marie Jakobsens komplette atelier. Vi har plastbåter fra Sørlandet. Vi har spaden som kong Oscar II brukte da han tok det første spadestikket på traseen til Setesdalsbanen i 1891. Vi har gjenstander fra dalen og fra havets bunn.
For hva var vel byen uten landet – og sjøen?
Vi har også fotografier tatt bare 25 år etter at fotografiet ble oppfunnet. Og fremdeles dukker det opp nye ting, nye bilder – og nye historier. Vi har minst 275 000.
Med dette bygget ønsker vi i Vest-Agder å fortelle din historie. Og bevare den for ettertiden.