Vinterviking 2025 arrangeres på Tingvatn fornminnepark 21.-23. februar 2025. Vinterviking er for deg som jobber i museer, deltar på markeder og annet hvor du formidler på et eller annen vis.
Hva er Vinterviking?
Vinterviking er et seminar hvor levende historieformidling står i sentrum. Vi kommer sammen for å heve kompetansen vår, lære av og med hverandre.
Her i landet har vi et stort miljø for levende historieformidling og praktisering av historiske håndverk. Historien er ikke nødvendigvis død og begravet i magasiner, historieformidling skjer på mange flere arenaer enn bak glass i flotte muséer.
Er du ivrig frivillig, student eller jobber med formidling på fast basis, er du velkommen til å søke om å delta på Vinterviking.
For deg som er ordinær besøkende på museet, ønsker vi deg velkommen kun på fredagskvelden kl. 18-20 (og så klart andre dager vi holder åpent.)
Seminaret inneholder flere elementer. En gruppe sover ute og deler erfaringer med resten. Vi diskuterer og prøver, i ledig form, hvordan og hva som var viktig for å overleve om vinteren.
Vi driver med håndverk og det som skulle falle for oss. Dette er en helg vi nerder og fordyper oss i historie i sosiale rammer.
DU er hjertelig velkommen uavhengig av om du er nybegynner eller erfaren. Det vi krever at du lar historien være hovedfortelleren i det vi holder på med. Dette betyr at vi tar utgangspunkt i funnbasert kunnskap, hva kan arkeologien, forskningen og håndverket fortelle oss om jernalderen? Hva kan vi lære om det?
Hvordan kan jeg delta?
Deltagere søker plass på et av arbeidslagene ved å sende epost til tingvatn@vestagdermuseet.no.
Plassene fylles i rekkefølge etter innvilget søknad. Når du søker plass, informer oss om i hvilket lag du ønsker å delta samt om du ønsker en annen alternativ om førstevalget er allerede opptatt.
Har du spørsmål kan du ringe 97790403 Katja Regevik, avdelingsleder Tingvatn fornminnepark,
Deltageravgift er kr. 600. Avgiften går uavkortet til Vinterviking og dekker frokost, lunsj og middag samt øvrig program.
Fredagens foredragskveld er åpen og gratis for publikum. Ellers er aktivitetene kun åpent for påmeldte som har fått tildelt plass.
Hva er et arbeidslag?
Et arbeidslag er en gruppe som fordyper seg i et bestemt område. Laget får en leder som deler av sitt kunnskap, du kommer sammen for en diskusjon og forsøk. Du får en smakebit av et tema. Vi forsøker å sette opp et bred utvalg av material: Det kan være metaller, ull, treverk mm.
Informer om hvilken arbeidslag du ønsker å delta på og litt hvilken måte du er engasjert i historieformidling. Om du har deltatt før, holder det å skrive hvilken lag du ønsker å delta i.
Plassene fylles opp fortløpende og det er totalt 40 plasser fordelt i de ulike lagene.
Du holder deg til dit arbeidslag i løpet av dagen. Om kvelden er der anledning å snakke med hverandre og høre om erfaringene i tilfelle gruppen ikke fremdeles holder på med sitt.
På søndag vil alle arbeidslagene vise av sitt arbeid og fortelle om erfaringene.
Veiledende tidsramme på Vinterviking 2025:
Fredag 21. februar:
18:00 Fagaften med foredrag (Åpent for publikum uten påmelding)
20:00 Arbeidslag samles for planlegging og bli kjent, arbeidstart
21:30 Antatt slutt for fastsatt program
Lørdag 22. februar:
08:00 – 09:00 Frokost
09:30 Start. Arbeidslag fortsetter
12:00 – 12:30 Lunsj
12:30 Arbeidslag fortsetter
19:00 Gilde – Vi samles til bedre måltid. Historisk antrekk ønskelig.
Søndag 23. februar:
08:00 – 09:00 Frokost
09:30 Arbeidslag fortsetter
12:30 Oppsummering av arbeidslag, presentasjon, felles diskusjon om resultat, veien videre
14:00 -14:30 Lunsj, vel hjem
Fagaften (åpent for alle)
Professor Michael Schulte sin store forskningsinteresse gjelder språk og kultur i de nordiske landene i en større europeisk og indoeuropeisk kultursammenheng. Forskningsområdene hans ligger innenfor germansk filologi, runologi og nordisk språkhistorie.
Michael arbeider i dag ved UiA og er del av internasjonal forskernettverk som bidrar med kunnskap om det som gjelder oss alle og interesserer så mange, nemlig språk og språkbruk gjennom tider. Michael er en av de ledende forskere innen runenes verden og han bidrar stadig med nedtegning av kunnskap som tar oss videre i jakten av det forsvunnede.
Vi har gleden av å invitere til foredrag med følgende tema:
Runer i Norden og Europa – skrift, makt og magi gjennom snart 2000 år
Arbeidslag I: Brakteat med Magnus Aunevik-Berntsen
Brakteat-laget går i dybden på en av folkevandringstidens mest fascinerende håndverkstradisjoner. Her skal hver deltaker få muligheten til å lage brakteater, slik vi antar at de ble fremstilt for over 1500 år siden.
Arbeidslaget tar deg gjennom hele prosessen med brakteatproduksjon. Først lager du en matrise i tre, deretter slår du selve brakteaten. Videre vil du forme en perlerand rundt kanten og lodde fast både denne og en hempe. Siden matrisen kan brukes flere ganger, er det mulig å lage flere brakteater hvis tiden tillater det.
Vi arbeider primært med sølv, kobber og messing, men om du ønsker å prøve deg på edlere metaller som gull, er du velkommen til å ta med egne materialer.
Arbeidet krever stor nøyaktighet og tålmodighet. Brakteatene er små, typisk litt over 2-3 cm i diameter, og detaljene du lager vil spille en avgjørende rolle. Dersom du har en hodelupe, anbefales det å ta den med, da den kan være svært nyttig. Du må være forberedt på meget detaljert arbeid som krever at du ser godt, og har pirkegenet på plass.
Deltagelse i dette laget gir deg også muligheten til å bidra til pågående forskningsarbeid. Magnus ser på sine forsøk blant annet hvordan ulike tresorter, samt materialer som horn og bein, kan benyttes i produksjonen. For den interesserte er dette med andre ord en sjanse til å delta i videreutviklingen av kunnskap om historiske teknikker. Vi ser frem til å dele denne opplevelsen med deg!
Om Magnus: Magnus er nerden som har sitt daglig virke ved datamaskin på helt annen område. Historisk håndverk gir en pustepause hvor han kan utfordre seg og dyrke interessen for historien.
Materialkostnader: Ingen
Antall plass: 8
Arbeidslag II: Agraffknapp med Brit Elin Ildhusøy
I dette laget skal du støpe agraffknapp. Knappene ble båret som mansjettknapper i drakten for den mektige i folkevandringstiden. I dette laget må du ha gode øyne og sans for detaljer. Knappene hadde nemlig mange små detaljer, alt fra geometriske figurer til det som er nærmere detaljer fra gudebildene.
Du lager først en modell som deretter støpes i sølv. Opprinnelig var knappene forgylt, men det må i så fall gjøres senere om ønskelig. I dette laget fokuserer vi på selve fremstillingen av knapp samt vi finner ut hva slags knapper var brukt i perioden.
Museet har fått produsert 3D modell av knappene fra Snartemo-funnet, og det vil være mulig å bruke modellene til inspirasjon for din produksjon.
Blir der tid, vil det også være mulig å lage en tilhørende hektespenne, det vil si spenneplatene som knappene festes til.
Om Brit Elin: Brit Elin er utdannet filigransmed som har spesialisert seg til rekonstruksjon av smykker fra jernalderen, her under særlig vikingtid og helt tilbake til folkevandringstiden. Brit Elin arbeider også med produksjon av bunad sølv.
Materialkosnader: Det du bruker i sølv
Antall plass: 6 (fulltegnet)
Arbeidslag III: Brikkevev med Anna Økstra
Dette laget tar deg gjennom det grunnleggende i brikkeveving. Du vil lære deg oppsett av renning, hvordan lage enkle, itredde mønstre, samt du vil få innføring i Snartemo-teknikk. Snartemoteknikken handler om såkalte flotteringer, garn som «løper» på overflaten av båndet. Denne teknikken har fått navnet sitt fra det kjente Snartemo V- båndet.
Du kan ta med dine egne brikker om du har (20 brikker).
Om Anna: Anna er brikkevever som har vært med å inspirere mange til å veve. Du har kanskje sett Anna sitt lille hefte om «Brikkevev»? Eller kanskje du har sett Anna på flere historiske markeder hvor hun formidler historie ved hjelp av flere spennende metoder.
Antall plass: 10
Materialkostnader: Du kan kjøpe startpakke av Anna eller ta med brikker selv
Arbeidslag IV: Fiber og bånd med Joel Tang Hermansen og Kari M.Helland
I dette arbeidslaget vil du bli dratt til fiberens verden. Her blir det spinning, fletting, snurring, tvinning – en salig kaos basert på en stor mengde skikkelig nerding. Ulike bånd, spinnehjul, ull, nesle, overraskende plantefibre, nesle med mer er stikkordet til denne gruppen. Her må du ha fingertuppene klare for å leke seg frem, et lag for den som vil prøve mye forskjellig i løpet av helgen.
I dette laget må du være strukturert og interessert, her slipper du til med litt dårligere syn og bein.
Om Kari: Kari er en allsidig formidler med bakgrunn i museumsverden. Kari er en helproff formilder med spesialisering innen mat og plantefiber. Kari arbeider i dag ved Midgaard Vikingsenter og Veien Kulturminnepark.
Om Joel: Joel er en håndverker nerd med kjærlighet for ull, stein og egentlig alt som kan formes. Joel viser vei til hvordan du kan sette deg inn i funnmateriale, finne frem alt det som du har brennende lyst å finne ut av.
Antall plass: 10
Material kostnader: Ingen
Arbeidslag IV: Bidra til utstillingen med Samuel Høiland
På museet bygges det nyt utstilling «De udødelige». Når februar nærmer seg slutten, vil der være mange små og store ting som skal på plass før planlagt åpning på Bjørnevåk. Her under eksempel tekstiler og alt det som vi ikke har enda fått landet. Har du lyst å bli kjent med dette arbeidet og bidra der det trenges?
I dette laget er det nyttig at du har lyst å bidra i det oppgave som blir tildelt – om du ikke vet enda hva det blir. Du blir kjent med arbeid i museet og hvordan slike utstillinger blir til.
Om Samuel: Samuel er ansatt på Tingvatn fornminnepark. Han leder for tiden prosjektet «Fremtid for fortid» og har også ansvaret for innholdet i utstillingen. Samuel er utdannet historikker og så klart, en ivrig nerd.
Antall plasser: 6
Materialkostnader: Ingen