Vi bygger mathus, bli med på kurs hos Tingvatn fornminnepark

Mathus – Kurs i tradisjonshåndverk hos Tingvatn fornminnepark.

Bli med å bygge et mathus med sleppverk og stegeverk.

Bygget settes opp ved bruk av tradisjonelle byggemetoder og håndverktøy. Kurslederne er Hans Petter Musum og Øyvind mauren. Begge to kjent for det stødige håndlaget som tradisjonshåndverkere, så her vil du lære av de beste.

Vi vil arbeide med ulike måle- og merkesystemer som utgangspunkt. Avbindingsplass, parallellforskyvning med lodd od passer mm. Vi går gjennom verktøybruk  og hvordan kan du se dette i originalbygninger. Dette blir dager hvor du jobber fysisk, du må derfor være forberedt å være aktiv gjennom hele dagen.

Stegeverk er et noe uvanlig bæresystem, og en konstruksjonform som ikke ofte nok er omtalt i litteratur om bygningstyper og byggeskikk. Dette systemet finner du stort sett  i de sydligste kommunene vest i Agder. Vest-Agder-museet har i løpet av de siste årene oppført flere bygg med dennne metoden for å bevare kunnskapen, både her på Tingvatn og på Kristiansand museum.

Sleppverk er også en metode som behøver oppmerksomhet for å ikke gå i glemmeboka. Med sleppverk feller vi inn vertikale spor i bærekonstruksjonen, for deretter å slippe inn horisontale stokker. Dette danner sterke vegger hvor stokkene kan slippes ned og erstattes av nye på toppen dersom den nederste råtner.

Mathuset vil gi faste rammer for uteopplevelser, uavhengig av vær og føre. Her kan mattradisjoner og erfaringer formidles året rundt. Helårsbruken , og uten værbehold, er et viktig grep i formidlingen. Gjennom tidene har vi trengt mat, uansett om det blåser de tøffeste høststormene. I den ene enden vil det være et lukket rom for kjøkkenutstyr, bakstovn, kopper, kar og kvern. I den andre enden finner vi et åpent område med ildsted, hvr vi kan samles rundt bålet for de gode opplevelsene sammen.

Prosjektet er støttet av Kulturarv i Agder ved Byggeskikksenteret i Flekkefjord og Sparebankstiftelsen SR-bank.

Deltagerinfo:

KURSDATOER 5-7.november og 19-21.november , alle dager 08.30-16.00

Ved behov kan tidsplanen endres, eks. på grunn av værforhold. Om ike bygget ferdigstilles i løpet av avsatte dager, vil det bli satt opp ekstra dag/helg for dette i slutten av november.

Delagere tar med arbeidstøy, sko, hansker og eventuelt personlig verneutstyr. Store deler av kurset holdes ute i friluft, noe i verkstedet.

Ta med regntøy og eventuelt skift når været antyder det.

Har du verktøy du ønsker å bruke, ta det gjerne med. Du kan få tilsendt en liste over ønskede verktøy.

MAT

Museet lager frokost og varm lunsj, samt sørger for kaffi, kanelboller mm.

OVERNATTING

Ordnes av den enkelte ved behov, ta kontakt om du trenger hjelp til dette.

PÅMELDING OG SPØRSMÅL

Avdelingsleder Katja Regevik mob. 97790403 / e-post katja.regevik@vestagdermuseet.no