Snøproblemer og fastkjørte tog er kanskje ikke det vi tenker mest på i disse dager når sommeren kommer til Sørlandet, og langveisfarende turister og lokale gjester besøker Setesdalsbanen.
Men vinterstid kan denne delen av Agder får store mengder snø. Det går for eksempel ennå mange gjetord om snøvintrene tidlig på 1950-tallet.
Også Setesdalsbanens historie er full av eksempler på hvordan snøen skapte utfordringer for togframføringen. Allerede kort tid etter at driften kom i gang, dukker de første historiene om fastkjørte tog opp. «Julefortellingen fra Setesdalsbanen» er en slik historie. Den handler om da juletoget fra Byglandsfjord kjørte seg fast ved Vrengen like nord for Grovane på selveste julaften.
Det er også andre dramatiske historier, men tilsynelatende har alle fått en lykkelig løsning ved at toget ble spadd fram og kunne fortsette sin ferd videre uten materielle- eller personskader.
I museets gjenstandssamling har vi et minne om en slik hendelse. I begynnelsen av mars 1924 ble et tog på vei til Kristiansand stående fast i snøen i flere dager. Til alt hell var det like i nærheten av en banevokterbolig, og familien her inviterte passasjerer og togpersonell til å bo hos dem de fem dagene toget sto fast.
For å vise sin takknemlighet til familien, samlet passasjerer og personellet inn penger, og kjøpte et kaffesett i sølvplett.
Sommerutstilling Grovane stasjon
Dette kaffesettet ble gitt til museet for noen å siden, og i sommer har vi laget en liten utstilling som vises på Grovane stasjon som forteller om denne hendelsen. Utstillingen er tilgjengelig i forbindelse med togkjøringen.