Se D/S Hestmanden i storfilmen Krigsseileren

Krigsseileren - promoplakat av Mer Film

I 2021 ble D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum brukt i innspillingen av den norske storfilmen Krigsseileren, som hadde kinopremiere 23. september 2022, – på dagen 111 år siden D/S Hestmanden for første gang ble sjøsatt.

I filmen Krigsseileren møter vi sjømannen Alfred (Kristoffer Joner), gift med Cecilia (Ine Marie Wilmann) og nybakt trebarnsfar fra Bergen. Når andre verdenskrig bryter ut er han og barndomskameraten Sigbjørn (Pål Sverre Hagen) på jobb på et handelsskip midt ute i Atlanterhavet. De blir tvunget til å fortsette å seile i fronten av en krig de ikke har bedt om, i sivil og uten våpen. Hjemme i Bergen strever Cecilia med å klare seg og å ta vare på de tre barna i et okkupert land.

– Jeg vil vel si det så sterkt som at det ikke kunne blitt noen film uten det skipet, sier skuespiller Kristoffer Joner til fvn.no.

Krigsseileren er et storslått drama som forteller historien om de over 30.000 norske krigsseilerne og deres familiers skjebne under og etter andre verdenskrig.

Hvordan opplevde mannskapet på Hestmanden filminnspillingen?

I forbindelse med premieren på Krigsseileren har vi tatt en prat med Bård Rasmussen, fartøyansvarlig og kaptein på D/S Hestmanden. Bård var ombord Hestmanden under filminnspillingen i Bergen sommeren 2021.

– Det var en stor produksjon som var i sving de 3-4 ukene som innspillingen varte. Først var båten i Bergen der det var klargjøring før innspilling. Lugarer og interiør ble farget med sukkerkulør, til og med maskinrommet måtte «sotes» for at de skulle virke for gammel og brukt. Det var rett og slett for rent om bord på Hestmanden. Under andre verdenskrig ble dampkjelen fyrt med kull, så det ble laget en kulisse der skuespillerne kunne skuffe kull (dampmaskinen ble ombygget til å bli fyrt med råolje i 1947, nå er den dieseldrevet). Alt av moderne sikkerhetsutstyr måtte også gjemmes bort for at båten skulle se mest mulig ut som under krigen.

– Det var veldig spennende og hektiske dager under innspillingen som foregikk i Laksevåg og Sotra. Filmcrew og skuespillere viste stor interesse for Hestmanden og historien rundt båten. Litt sjøsyke ble de den første uken da… Vi ble fortalt at Hestmanden ble valgt ut som location fordi den var autentisk, hadde seilt i begge verdenskriger, og fordi den er offisielt Norsk krigsseilermuseum. De var ute etter noe autentisk som kunne gjenskape stemningen til sjøs under krigen.

– Vi på Hestmanden er utrolig glade og stolte av at båten ble brukt til filmen om krigsseilerne. Dette er en god måte til å formidle denne viktige historien til nye generasjoner.

– Og oppleve gamle krigsseilere som har besøkt Hestmanden og igjen står bak rattet til båten de seilte med under andre verdenskrig har vært en veldig spesiell opplevelse. Disse menneskene fortjener all den oppmerksomheten vi kan gi dem. Det at publikum og skoleklasser også får et innblikk i historien er veldig viktig for oss som jobber her.

Bård Rasmussen er nå 77 år, tidligere politi og har seilt som kaptein for lasteskip over hele verden. I 2012 ble han involvert i Venneforeningen til Hestmanden og tok etter hvert over som fartøyansvarlig og deretter kaptein.

– Innsatsen til de frivillige der har vært fantastisk, sier regissør Gunnar Vikene til fvn.no.

– DS Hestmanden er en nasjonal arena for formidling av krigsseilernes innsats under de to verdenskrigene. Vest-Agder-museet er opptatt av å spre både kunnskap om, og interesse for, krigsseilernes historier. Vi tror en film som «Krigsseileren» kan bidra til nettopp dette. Vi har derfor sett det som viktig og riktig å bidra til filmen gjennom bruken av dampskipet Hestmanden. På mange måter ser vi det også som en fin sirkel, at Hestmanden som selv er et autentisk skip fra seilasene under 2. verdenskrig, deltar i en film som nettopp skal bidra til å formidle denne historien.
John Olsen, Direktør Vest-Agder-museet IKS

Historien om D/S Hestmanden

D/S Hestmanden ble bygget i 1911 i Bergen for Vesteraalens Dampskibsselskab. Hestmanden er unik på flere måter. Det er det eneste gjenværende norske skipet som seilte i den farlige konvoifarten under både første og andre verdenskrig. Det er også det eneste gjenværende skipet etter Nortraships flåte på over 1000 skip. Nortraship var verdens største rederi, opprettet av den norske eksilregjeringen i London under andre verdenskrig.

Bilde Hestmanden 2020
Hestmanden i 2020.

Hestmanden fikk rykte på seg for å være et «lucky ship». På mirakuløst vis unngikk hun å bli senket av flyangrep og torpedoer, til tross for at flere av konvoiene skipet deltok i ble angrepet. Alle var ikke like heldige. Den norske flåten var nesten halvert ved årsskiftet 1942/1943. Under andre verdenskrig omkom rundt 3700 norske sjøfolk i tjeneste for landet, og 4600 dersom man regner med de omkomne fra Marinen.

I etterkrigstiden seilte Hestmanden på ulike oppdrag både utenriks og innenriks fram til hun etter hvert ble for dyr i drift og lagt i opplag. I 1979 ble hun berget fra opphugging. Etter flere tiår med restaureringsarbeid ble skipet døpt på nytt i Kristiansand i 2011 med flere hundre krigsseilere og Hans Majestet Kong Harald til stede. I 2017 åpnet skipet for publikum, både som seilende museum, hvor båtens historie formidles i utstilling, og som Norsk krigsseilermuseum som formidler den dramatiske historien til sjøfolk på norske skip under to verdenskriger.

Når D/S Hestmanden ikke er på tokt ligger den ved kai på Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter utenfor Kristiansand.

Les mer om D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum på vestagdermuseet.no/hestmanden

Om filmen Krigsseileren

Krigsseilerne Alfred og Sigbjørn kjemper for å overleve i en nedadgående spiral av vold og død, hvor tyske ubåter når som helst kan angripe skipet som er lastet med materiell som er nødvendig for de alliertes krigsinnsats. Krigsseilerne har ett mål: Å overleve – for å komme hjem.

Krigsseileren - Pål Sverre Hagen (Sigbjørn) og Kristoffer Joner (Alfred) © Stian Servoss, Mer Film
Krigsseileren – Pål Sverre Hagen (Sigbjørn) og Kristoffer Joner (Alfred) © Stian Servoss, Mer Film.

Men hvordan fortsetter man livet og relasjoner når man har vært adskilt i mange dramatiske krigsår? Kan sårene leges og gro?

– Krigsseileren er laget for å gi nærhet til krigsseilernes innsats og hvilket offer de og deres familier gjorde under andre verdenskrig. Det er nødvendig for å sette i perspektiv den uretten krigsseilerne ble utsatt for etter krigen. Filmen er ment som et minnesmerke over 30.000 norske krigsseilere – Regissør og manusforfatter Gunnar Vikene.

Krigsseileren hadde kinopremiere 23. september 2022.