Under Demokratiuka i Kristiansand arrangerer Vest-Agder-museet og Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN foredragsstafetten «Museum, arkiv og demokratiet: Seks innlegg på seksti minutter».
Hva betyr det i praksis for museums- og arkivansatte at museene og arkivinstitusjonene skal være demokratiske samfunnsinstitusjoner? Hvordan forholder ansatte i ulike stillinger seg til de muligheter og utfordringer dette gir? Hvordan preger det demokratiske samfunnsoppdraget hvordan vi arbeider med samlingene, kunnskapsproduksjonen, formidlingspraksisen og måten vi forholder oss til samfunnet på?
To ansatte ved Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN (AAma), tre fra Vest-Agder-museet (VAM), og én fra Arkivsenter Sør belyser disse spørsmålene gjennom hvert sitt korte innlegg.
Moderator: Thomas V.H. Hagen (VAM)
Innledere: Gaute Christian Molaug (AAma), Monika K. Håland (AAma), Jeff Olson (VAM), Judith Seland Nilsen (VAM), Thorunn Lunde (VAM) og Fransisca Hansen (Arkivsenter Sør).
Når: Tirsdag 6. mai 2025 kl. 15–16.
Sted: Odderøya museumshavn
Arrangementet er gratis og det kreves ikke påmelding.
Praktisk info: Det er ikke parkering i Nodeviga. Vi anbefaler å bruker Kildens parkeringshus som ligger en 5 minutters spasertur unna.
Om foredragene
Jeff Olson, avdelingsleder, Flekkefjord museum: «Null-terskel for demokratisk deltakelse»
Å arbeide med demokrati er komplekst. Flekkefjord museum satser på inkludering av ulike publikumsgrupper gjennom et kreativt null-terskeltilbud for deltakelse. Museet ønsker å vise seg fram som en samfunnsrelevant aktør, en viktig arena i samtidskulturen – og som en transformerende ressurs i lokalsamfunnet. Aktivitetene skal oppleves folkenære, åpne, nøytrale og mangfoldige. Men hvordan gjøre dette i praksis?
Jeff Olson er utdannet historiker fra USA, og har mange års erfaring som lærer i videregående før han kom til museumssektoren.
Gaute Christian Molaug, arkivformidler og pedagog, KUBEN: «Jakten på sannheten»
Er alt vi leser om fortida sant? Kan historien framstilles på ulike måter, og hvorfor er det slik? Siden 2018 har flere tusen elever i videregående skoler i Agder besøkt KUBEN i Arendal for å trene på kildekritikk. I dette innlegget forteller Gaute Christian Molaug om et undervisningsopplegg som blir stadig mer relevant i vår tid.

Gaute Christian Molaug er utdannet historiker og pedagog. Siden 2008 har han vært ansatt som arkivar og arkivformidler, først ved Aust-Agder kulturhistoriske senter og senere ved Aust-Agder museum og arkiv. Som arkivformidler jobber Molaug blant annet med skoleelever, men han skriver også artikler og er redaktør for kunnskapsportalen Avtrykk.no.
Monika K. Håland, arkivar/rådgiver, KUBEN: «Arkiv som forutsetning for demokrati»
Demokratiet står sterkt i Norge. Både nasjonalt og lokalt ser man den demokratiske verdien i at kommunene har levende og tilgjengelige arkiver, men demokratiet er også sårbart dersom de som jobber i kommunene ikke har kunnskap og bevissthet om hva som kreves for å skape og vedlikeholde gode arkiver. Monika Kurszus Håland jobber med rådgivning og veiledning mot eierkommunene knyttet til arkivdanning. Hun er særlig opptatt av å synliggjøre for de som jobber med dokumentasjonsforvaltning i det offentlige, at arkiv handler om demokrati og rettssikkerhet, og jobber for å sette søkelys på den viktige rollen arkiv og dokumentasjonsforvaltning har i samfunnet vårt i dag.
Monika Kurszus Håland er utdannet sosiolog. Hun har jobbet som rådgiver ved Aust-Agder museum og arkiv siden 2006.
Judith Seland Nilsen, museumspedagog, Mandal museum: «Fortellinger om fattigdom – og formidlingens ringvirkninger»
Museet har et slagord å strekke seg etter: «Vi forteller din historie!» For å gjøre det, må vi først samle inn og forstå hva som er folks historier. I forbindelse med dokumentasjons-, utstillings- og formidlingsprosjektet «Ikke bare greit? Om å være fattig på Sørlandet» ble femten personer intervjuet om egne erfaringer med fattigdom. Møtet med disse historiene ble personlig berikende og fagutviklende for formidlerne. Og tilbakemeldingene fra publikum viste at utstillingen fikk mennesker til å se hverdagslige ting på nye måter – og førte til endring av vante handlingsmønstre.
Judith Seland Nilsen har hovedfag i pedagogikk, og er spesielt opptatt av oppvekst og danning.
Thorunn Lunde, konservator NMF, Fagseksjonen: «#farligegjenstander»
Den siste tida har begrepet farlige gjenstander fått en ny betydning i et land vi har hatt nære relasjoner til. En farlig gjenstand er ikke lenger farlig fordi den inneholder skadelige stoffer. I USA betyr nå farlig gjenstand en gjenstand som er upassende eller splittende. Det er ikke museene selv som definerer dette, det er politikernes forståelse av historien. Dermed er museenes integritet i fare og prinsippet om armlengdes avstand til politikere og styrende organer er under press. Museer skal være frie til å velge hvilke historier som skal fortelles og hvilke gjenstander som skal være i samlingene.
Thorunn Lunde har hovedfag i kunsthistorie og har siden 2007 jobbet med historien til Setesdalsbanen.
Fransisca Hansen, spesialkonsulent, Arkivsenter Sør: «Fravær av kvinner er fravær av historie»
I den store historiefortellingen er kvinner stadig ofte fraværende. Dette gjelder ikke minst økonomisk historie. Men kvinnelige gründere fantes. I dette innlegget vil Fransisca Hansen fortelle om hvilke kilder som kan kaste lys over kvinnelige aktører, basert på tidligere studier av «det stumme næringslivet» i Kristiansand.
Fransisca Hansen er spesialkonsulent ved Arkivsenter Sør.
Om Demokratiuka
Demokratiuka i Kristiansand er en feiring av demokrati, menneskerettigheter og ytringsfrihet, med fokus på å skape dialog, engasjement og forståelse. Gjennom en hel uke fylles byen med aktiviteter, arrangementer og kunstneriske uttrykk som belyser disse verdiene.
Demokratiuka i Kristiansand 2025 arrangeres 2.-8. mai.