Malerisamlinga på Mandal museum «Den lille byen med de store kunstnerne»

Fra 1814 til 1875 ble det født fem gutter i Mandal som ble store kunstnere: Adolph Tidemand, Olaf Isaachsen, Amaldus Nielsen, Gustav Vigeland og Emanuel Vigeland. Slik har Mandal fått tilnavnet «Den lille byen med de store kunstnerne».

Byen ved havet

Mandal lå sentralt til ved havet, datidas hovedvei. Slik ble de fem kunstnerne inspirert av impulser som kom sjøveien fra hele verden. Men også av forhold i hjembyen og etter hvert av hverandre. Billedkunstneren Adolph Tidemand utdanna seg ved kunstakademiet i Düsseldorf, og der studerte også Amaldus Nielsen og Olaf Isaachsen. Vigeland-brødrene etablerte seg i Oslo, men gikk ulike veier. Gustav ble billedhugger og Emanuel fresko- og glassmaler. Alle oppnådde stor anerkjennelse i samtida.

Andorsengården og Vigeland hus

I museets avdeling i den ærverdige kjøpmannsgården Andorsengården, viser vi originale verk av Adolph Tidemand, Olaf Isaachsen, Amaldus Nilsen og Gustav Vigeland.

Andorsengården midt i Mandal sentrum. Foto: Kristian Hole, PM Sør.

Verk av Emanuel og Gustav Vigeland vises også i brødrenes barndomshjem Vigeland hus, som også er ei avdeling av Mandal museum. Andorsengården og Vigeland hus ligger kun 250 meter fra hverandre, og ved å spasere mellom de to avdelingene går man bokstavelig talt i kunstnernes fotspor.

Bildet viser fire personer som sitter i hagen til Vigeland hus og drikker kaffe og spiser vafler.
Vigeland hus er barndomshjemmet til kunstnerbrødrene Gustav og Emanuel Vigeland. Foto: Kristian Hole, PM Sør

Hvem var de store kunstnerne fra denne lille byen?

I museets utstillinger viser vi originale verk av disse fem kunstnerne, vi formidler også historier om både dem og kunsten gjennom utstillinger, historiske vandringer og omvisninger.

Verk av Gustav Vigeland og Amaldus Nielsen utstilt i Andorsengårdens gamle ballsal. Foto: Kristian Hole, PM Sør.
Bildet viser ei gruppe som er på kunstvandring med forteller fra Mandal museum.
Vandring i kunstnernes fotspor fra Andorsengården til Vigeland hus. Foto: Kristian Hole, PM Sør.

Adolph Tidemand (1814-1876)

Tidemand ble født og vokste opp i nabohuset til Andorsengården, i en velstående familie. Huset har i dag adresse Adolph Tidemands gate 1. Han hadde utdanning fra Kunstakademiet i København og Kunstakademiet i Düsseldorf, gjorde studiereiser i Tyskland, Italia, Nederland, Norden m.m. Særlig kjent er han for verk som «Haugianerne», «Brudeferden i Hardanger», «Bondebryllup» og «Fanatikere». Haugianere malte han i tre store versjonen, den siste i 1865. Denne er utstilt i museets malerisamling i Andorsengården.

Maleri hvor predikant står på en stol og snakker til ei forsamling i ei mørk 1800-talls årestue.
Adolph Tidemands «Haugianere» (1865). Eier: Lindesnes kommune/Mandal museum. Foto: Odd Arne Nomedal, Fotofabrikken.

Olaf Isaachsen (1835-1893)

Isaachsen ble født i det som i dag heter Christensengården, men vokste opp i Skrivergården (del av rådhusområdet i Mandal), i en velstående familie. Han hadde utdanning fra Den kongelige tegneskole, Kunstakademiet i Düsseldorf, tegneundervisning hos Adolph Tidemand og var elev av Thomas Couture i Paris. Han er kjent som en av våre tidligere friluftsmalere, for sin sterke koloritt og skildringer av Setesdalskulturen.

Maleri av eldre mann med hvitt hår og hvitt kinnskjegg. Kunstnerens bestefar.
Olaf Isaachsens maleri av sin bestefar Tobias Wattne. Eier: Lindesnes kommune/Mandal museum.

Amaldus Nielsen (1838-1932)

Amaldus Nielsen vokste opp i det som i dag er Amaldus Nielsens gate 10B. Han mista faren som 7-åring og vokste opp i en familie med begrensa økonomi. Som barn fikk han tegneundervisning i Mandal. Han gikk så i lære som malermester i København, fulgte undervisninga ved Kunstakademiet i København og reiste videre til studier ved Kunstakademiet i Düsseldorf. Han er kjent som vår første friluftsmaler som fullførte verkene utendørs. Han var opptatt av å skildre naturen, lyset og stemninger på en naturalistisk måte.

Allerede fra 1860-åra begynte Nielsen å fullføre malerier ute i naturen. Han rigga seg til med studiemappe, oljemaling og selvlaga presenning for å kunne male ute i all slags vær. Nielsen malte naturalistisk 20 år før det ble moderne i Norge, og han fortsatte med det til sine siste dager. I alderdommen fant han motiver i sine nære omgivelser i Oslo. Mandal museum forvalter ei stor samling verk av Amaldus Nilsen. I Andorsengården er store deler av samlinga utstilt.

Maleri av landskap med en fjord til venstre og en vei til høyre.
Et av Amaldus Nielsens verk fra Skogfjorden vest for Mandal (1903). Eier: Lindesnes kommune/Mandal museum. Foto: Odd Arne Nomedal, Fotofabrikken.

Gustav Vigeland (1869-1943)

Gustav ble født og vokste opp i det som i dag er Gustav Vigelandsvei 20. Som barn var han interessert i tegning og treskjæring. Faren drev møbelsnekkerverksted, men led økonomiske tap og fikk tuberkulose. Familien flytta til moras barndomshjem på Vigeland i 1886. Gustav var i treskjærelære i Kristiania fra 1884 til 1886, men flytta så med familien til Vigeland fram til 1888. I 1889 starta han i billedhuggerlære i Kristiania. I dag er han særlig kjent for Vigelandsparken i Oslo, med 195 enkeltskulpturer og relieffer i bronse og granitt. Barndomshjemmet i Mandal har siden 2001 vært museum.

Skulptur av to menn som holder en okse.
Gustav Vigelands «To menn holder en okse». Eier: Lindesnes kommune/Mandal museum. Foto: Kai Nessler.

Emanuel Vigeland (1875-1948)

Emanuel, Gustavs yngste bror, ble født i det som i dag er Gustav Vigelandsvei 20. Emanuel var ca. 10 år da familien flytta til moras barndomshjem på Vigeland. Han var utdanna ved Den kongelige Tegneskole i Kristiania og P.S. Krøyers malerskole i København, senere var han elev av Fernand Cormon, Paris. Han er kjent for sine fresko- og glassmalerier og for det 800 m2 store freskomaleriet «Vita» i sitt mausoleum på Slemdal i Oslo.

Maleri av man som sitter og spiller fiolin.
Emanuel Vigelands «Elias Louen spiller» (1896). Eier Vigeland hus/Mandal museum.

Mandal museum er et kunst- og kulturhistorisk museum hvor både kunsten og kunstnerne formidles. Sammen med utstillinger om byens øvrige historie får man økt forståelse for tida kunstnerne levde, inspirasjon og muligheter. Et besøk på Mandal museum gir et glimt inn i tidligere tider, og i kunstnernes oppvekst og omgivelser.

Museet har åpent alle dager i perioden 20. juni til 15. august. Resten av året er museet åpent under arrangementer og for bestilte grupper.

Ta kontakt for å bestille byomvisning eller omvisning i museet. Mer info her.

Museet har også utstillinger om byens tidlige sjøfart og eldre fiskeri på Agder-kysten. Vigeland hus, barndomshjemmet til kunstnerbrødrene Gustav og Emanuel Vigeland og Ballastbrygga industrihistoriske senter er også en del av Mandal museum.

Mandal museums kunstsamling på DigitaltMuseum

Museets kunstsamlinger er registrert og flere av verkene er publisert med begrensa info på digitaltmuseum.no. Se mer HER!

 

Les mer om kommende arrangementer og mer som skjer hos Mandal museum:

Publikumstilbud Mandal museum

Programmet blir oppdatert med små og større arrangementer.