Krigsseilernes jul

Julefeiring ved Sjømannskirken i London i 1943. Riksarkivet, NTBs krigsarkiv.
Julefeiring ved Sjømannskirken i London i 1943. Riksarkivet, NTBs krigsarkiv.

Jula nærmer seg atter en gang, og det er på tide å se tilbake på hvordan de norske krigsseilerne opplevde julen og krigen utenfor Norge under andre verdenskrig.

For mange av sjøfolkene var nok julefeiringen vanskelig og tung i disse årene. Mange tenkte nok tilbake på de der hjemme og hvordan de hadde det i det okkuperte Norge. Hele fem julefeiringer måtte de tilbringe ute, etter at deres hjemland Norge var blitt okkupert 9. april 1940. Noen mintes kanskje kameratene de hadde mistet på havet dette året, andre undret seg over om det neste året ville bringe dem fred.

Den første julen med et okkupert Norge var nok ekstra spesiell for de norske sjøfolkene. En komité av kvinner i New York samlet seg for å gjøre julen lettere for sjøfolkene den andre julen krigsseilerne måtte feire utenfor Norge. De ønsket å gi sjøfolkene en julegave, og minne dem på hvor viktig deres innsats var. Komiteen ble hetende Norwegian Seamen’s Relief Inc. Komiteen samarbeidet med Den norske sjømannsmisjonens kirker. Nortraship stilte med kontorer slik at pakkene og organiseringen av utsendingene kunne gjøres her. Det var blitt sendt ut i overkant av 6400 pakker i desember 1941. Flere skulle også bli sendt i tiden etterpå.

Her er et direkte sitat fra en sjømann som fikk en slik julegave. Sitatet er hentet fra Meddelelser fra Skipsfartsdirektøren 25. desember 1941:

«Fjordaas», 28/12-1941

Tusen takk for julepakken, som jeg mottok ifra Dem. De kan tro det er moro å få en julepresang på juleaften. Alle mann om bord var borte i salongen og fikk hver sin pakke. Vi hadde julen i sjøen, fint vær, stjerneklart og måneskinn og varmt. Det er jo ikke som den julen en er vant med hjemmefra, men jeg håper at det ikke blir lenge før vi får en ekte norsk jul igjen. Jeg syntes det eneste jeg lever for nu er når jeg skal sette mine ben på norsk jord igjen. Vi får leve i håp på at det ikke skal bli så lenge til. Så får De ha det så bra, og et riktig godt nytt år ønsker jeg dem.

Julegavepakking. Foto: Riksarkivet, NTBs krigsarkiv.

Julen 1941 ble det også utgitt julehefter som alle sjøfolkene skulle få. Juleheftet var en gave fra Nortraship og ansvarlige for produksjon og distribuering var Informasjonskontoret i London. Julehefter til sjøfolk ble også produsert i Brasil og sendt rundt til sjøfolkene.

På radioen fikk sjøfolkene også servert julestemningen og oppmuntrende ord. Juleaften 1940 ble det sendt et juleprogram over radio fra Sjømannskirken i Brooklyn. Her fikk noen av sjøfolkene fikk hilse hjem. Det ble også sunget norske julesanger. Mange sjøfolk fikk kanskje dette med seg. Juleprogrammet finnes i dag digitalt tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets hjemmesider. For å høre programmet, klikk her. Skipsfartdirektør Øivind Lorentzen hilste også til de norske sjøfolkene over radio julen 1941. For å høre hans julehilsen, klikk her.

Julepakker. Riksarkivet, NTBs Krigsarkiv.
Julepakker. Riksarkivet, NTBs Krigsarkiv.

Julefeiringen var nok svært forskjellig for sjøfolkene avhengig av hvor de befant seg. I Meddelelser fra Skipsfartsdirektøren 22. februar 1942, kan vi lese en sjømanns julefeiring:

Kjære…..

Herved vil jeg av hele mitt hjerte takke dig for den flotte julegaven. Det er den vakreste av alle de vakre julegavene jeg har fått, og en mer velkommen julegave er vel næsten ikke blitt mottatt. Så skal De ha all ære av den. Tusen takk.

Jeg vil med det samme fortelle dig litt av hvert som kanskje kan ha litt av interesse.

Juleaften hadde vi langt inne i jungelen et sted nede i Syd-Amerika, og vi var så heldige at vi lå ved land. Stuerten og jeg rigget op et stort bord på midtskips, som hele mannskapet skulde spise ved. Klokken 6 samlet skipets kaptein alle mann til bords. Så holdt han en liten kort tale før de begynte å spise. Men da skal jeg hilse dig og si at det blei fart på stuerten, for her gikk det unda. Åtte fat med kalkun blei tømt på et blink. Da sier kapteinen at det er bare å spise, for vi hadde over 36 pund kalkun til 25 mann. Men gutta måtte si stopp før alt var fortært. De klarte ikke mer enn 30 pund, men det var en god jobb allikevel syntes de alle, og de følte sig alle mette, og det kunde de nok ha grunn for.

Etter middagen var det en pause på to timer, så samledes vi igjen der oppe og nå var det kaffe med likør og punch. Da det var spist og drukket, samlet vi sammen dekktøi og ryddet op. Så blei det sunget, talt, utdeling av julegavene og opvisning i litt av hvert, helt klokken 12.

Dette er min tredje jul ute, og jeg tror jeg trygt kan si det er min alle morsomste.

For de sjøfolkene som befant seg i London på juleaften, kunne de være med på en storstilt julefeiring i regi av Sjømannskirken. For mange sjøfolk var det nok noe helt spesielt å kunne feire julen i land og ikke minst med en norsk kirke, hvor de norske tradisjonene ble videreført. Bildet under er tatt under feiringen i 1943. Omkring 1 500 mennesker var til stede på julefeiringen i London. Vil du høre radioinnslaget fra julefeiringen i Sjømannskirken i Brooklyn i 1943, klikk her.

Julefeiring i regi av Sjømannskirken i London. Foto: Riksarkivet, NTBs krigsarkiv.

Noen sjøfolk valgte å bidra til julefeiringen med egne dikt, under er ett eksempel på nettopp dette innsendt fra maskinist Einar Endresen. Diktet er sendt inn til avisen Nordiske tidende, og publisert 24. desember 1942.

D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum ønsker alle en god jul og ser frem til et spennende nytt år! 

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i 2018)

Kilder:

Meddelelser fra Skipsfartsdirektøren, 25.12.1941.

Meddelelser fra Skipsfartsdirektøren, 8. 1. 1942.

Meddelelser fra Skipsfartsdirektøren, 22. 2.1942.

Nordiske Tidende, 24.12.1942.