Kathrin Pabst: BESTEFARS BUNKER

25. november kl 18:00-19:00 | Gimle Gård

Hvorfor krigen ikke slipper taket: En generasjonsfortelling på Gimle Gård 25. november kl. 18:00.

Kathrin Pabsts forfedre var bosatt i Pommern da Den røde armé i vintermånedene 1945 rykket frem og presset millioner av tyske sivilister ut av områdene som nå skulle tilfalle Polen.

Gjennom et langt år på flukt førte oldeforeldrene dagbok; den skildrer kulde, sult og sykdom, tvangsarbeid og systematiske voldtekter. Men ingenting av dette ble noensinne snakket om i familien. Samtidig var sønnen deres, Kathrins bestefar, Wehrmacht-soldat i en av Hitlers elitetropper. Også han skrev dagbok, men den nevner ikke krigshandlinger han sannsynligvis deltok i, og han snakket aldri om dem.

Senere i livet skulle han bygge et hus med en bunker i kjelleren. Hvorfor? Og hvordan kunne han som var så kjærlig, unnlate å ta avstand fra nazismen og forbrytelser hans eget regiment må ha begått? Forfatterens personlige fortelling viser hvordan traumatiske hendelser kan sette spor i flere generasjoner, og hvorfor det er så viktig å snakke om også de vonde minnene.

Foredrag med samtale

I foredraget forteller Kathrin Pabst krigshistorie med utgangspunkt i sin egen familie. Historien har preget henne selv, hennes identitet og valg hun har tatt, også i yrkeslivet. I 16 år jobbet hun som konservator i Vest-Agder-museet. De fire siste årene ledet hun et stort, internasjonalt samarbeidsprosjekt, Identity on the Line, som nettopp handlet om langtidskonsekvenser av krig og migrasjon.

Etter foredraget vil det være en samtale mellom Kathrin Pabst og formidlingsleder i Vest-Agder-museet, Gunhild Aaby, om historien, prosjektet og hvordan museer kan spille en viktig rolle i samfunnet – og kanskje gi mennesker et bedre liv.

Les mer om «Identity on the Line” her.

Kathrin Pabst
Kathrin Pabst (f. 1971 i Gummersbach) flyttet til Norge i 2001. Hun har doktorgrad i museumsetikk og har i mange år jobbet med tabubelagte historier.