«Jollen» fra Sørlandet: 12-fots Ancas plastjolle fra 1958

Dette er historien om en 12-fots Ancas plastjolle fra 1958, som etter mer enn 50 års flittig bruk endte opp i Vest-Agder-museet.

Av Simen Eriksen.

Fra Sørlandet til sommerliv på Vestlandet

I 1958 produserte Ancas A/S på Tromøy i Arendal en 12-fots plastjolle, som tre år senere ble gitt i bursdagsgave til tiåringen Borghild i Bergen. Båten ble brukt mye i barndommen – og i mange år etter det. Hun hadde den i hele 52 år før den ble solgt videre. Båten var med på mange eventyr sammen med Borghild der de bodde utenfor Bergen. Hun og en venninne tok den ut på vannet og rodde rundt hele Bjorøy før de dro den på land ved berget, så de kunne plukke blomster.

Krabbefisketur ved Håkonshella (ca. 1965) vest for Bergen. Foto: Privat.

«Jollen» var navnet båten fikk av Borghild og familien. Foto: Privat.

Borghild hadde ofte venninner med på tur i «Jollen». Senere fikk båten påhengsmotor. Da måtte faren til Borghild gjøre kjølen dypere for å bedre stabiliteten. «Jollen» ble mye brukt i Vatlestraumen. Ofte krysset Borghild og venninner fjorden og rodde til Brattholmen for å kjøpe is.

På Geitholmsjøen. Foto: Privat

Fra Vestlandet til Østlandet

I 1987 ble båten fraktet fra Håkonshella ved Bergen til Romedal i Stange kommune på Østlandet, hvor familien brukte den blant annet på Geitholmsjøen.

«Jollen» blir museumsbåt

Etter 52 gode år med «Jollen» bestemte Borghild seg for å selge båten. Kjøperen het Lars Erik Stensrud. Han hadde ikke båten på langt nær så lenge som Borghild. Etter et halvt år solgte han den videre til Vest-Agder-museet i 2012. I dag i er båten restaurert og klar for å vises frem til offentligheten.

Et lite stykke fritids- og industrihistorie

Innen norsk plastbåtproduksjon har Ancas A/S i Arendal spilt rollen som «kildens utspring». Det var nemlig her den første plastjolla så dagens lys i oktober i 1953. De som senere kom til å spille sentrale roller i den norske plastbåthistorien, lærte sine grunntrinn hos Ancas Træskibsbyggeri A/S i Arendal.

Plastbåteventyret i Norge startet i Lillestrøm utenfor Oslo. Ingeniøren Herbert Waarum, som senere har blitt regnet som «Plastbåtens far» i Norge, var teknisk leder i Norsk Formstoff, en bedrift som produserte forbruksvarer i plast. Han jobbet sammen med Ancas i Arendal og eksperimenterte med å få laget en båt i plast, noe han lyktes med i 1953, da den første 8-fots plastjollen ble produsert. Men det var på Sørlandet plastbåtene virkelig ble en suksess. I løpet av 1970-årene var produsentene på Sørlandet, særlig i Aust-Agder, Europas største.

Den gamle plastjolla til Borghild Gamme og minnene som er knyttet til den, er en del av det store plastbåteventyret i Norge. Vest-Agder-museet ser det som sin oppgave å ta vare på og formidle denne viktige delen av norsk fritidskultur- og plastindustrihistorie.

Kilde- og litteraturliste

http://www.batmagasinet.no/bladarkivet/husker-du-ancas
https://www.aftenposten.no/norge/i/0p4g6/Da-plasten-kom-til-Norge

Samtale med privatpersoner:
Borghild Økland Gamme
Lars Erik Stensrud

Artikkelforfatteren er bachelorstudent i historie ved Universitetet i Agder. Artikkelen er skrevet som en del av en treukers praksisperiode ved Vest-Agder-museet i mars 2018. Oppgaven var å ta utgangspunkt i en gjenstand i museets samling, og ved hjelp av ulike kilder og litteratur å skrive en artikkel for museets nettside.

Les mer om museets arbeid med plastbåthistorie her.

Les mer Odderøya museumshavn:

Plastbåtutstilling i Odderøya museumshavn

Andre artikler av bachelorstudentene: