Om noen få uker åpner Kristiansand byens nye Rådhuskvartal. Der vil du også kunne finne en ny by- og brannhistorisk utstilling, produsert av Vest-Agder-museet. Utstillingen har fått navnet «I fyr og flamme».
Fire større branner har herjet i Kristiansand siden byens grunnleggelse i 1641: Den første store bybrannen i 1734, Østerbrannen i 1859, Domkirkebrannen i 1880 og den andre store bybrannen i 1892. I tillegg husker mange brannen i Hotel Caledonien i 1986 som også kostet flere menneskeliv. Byens historie er tett knyttet til disse brannene og dermed også brannvesenets. Det startet opp i 1709 og har utviklet og profesjonalisert seg fortløpende, i tråd med samfunnets behov og krav.
Hvordan ble Kristiansand bys historie påvirket av brannene, og hvilken rolle spilte brannvesenet her? Hvilke aspekter og hendelser sto sentralt i byens utvikling fra 1641 til i dag, og hvordan har den teknologiske og industrielle utviklingen bidratt til dagens moderne brannvesen som finnes i dag? Det er disse spørsmålene som skal belyses i den nye utstillingen, og arbeidet med tekstene, bilde- og filmmaterialet er i full gang. Vi har begynt å produsere prototyper av utstillingselementer og montere, og er i gang med å velge ut relevante gjenstander som skal vises.
Avgjørelsene står i kø: Hvilke materialer og hvilke farger? Og kan man overføre modellen fra verkstedet til 3×2 m store vegger med historiske bilder som blir belyst bakfra?
Spesielt spennende er samarbeidet med brannvesenet som har mye relevant materiale – og selvfølgelig selve utstillingsstedet: Det nye Rådhuskvartalet som er plassert i byens gamle brannstasjonen fra 1884! Følg med – vi skal fortløpende legge ut noen glimt fra utstillingsprosessen mot åpningen i februar!