Høstprogram på Kristiansand museum 2023

Høsten på Kristiansand museum bli innholdsrik og her kan du lære mer om Kristiansand i jernalder og vikingtid, vår «egen» Jan Henrik Munksgaard inviterer kåseri om stedsnavn i Kristiansand, og i tillegg inviteres det til kurs i istandsetting av vinduer med Ole Ugland.

Onsdag 20. september: Jan Henrik Munksgaard inviterer kåseri om stedsnavn i Kristiansand

Til daglig bruker vi mange stedsnavn uten å tenke på hva de betyr og hvor de kommer fra. I kåseriet vil Jan Henrik Munksgaard ta for seg noen av byens kjente navn og si litt om ordenes historiske betydning og språklige bakgrunn.

Billetter kr 110. Gratis parkering.
Jan Henrik Munksgaard. Munksgaard er cand.philol. fra Universitetet i Bergen med historie hovedfag, norsk mellomfag og kunsthistorie grunnfag. Fra 1986 og frem til han ble pensjonist, var han leder/museumsbestyrer for Vest-Agder fylkesmuseum som i dag er Kristiansand museum.

Jan Henrik Munksgaard

Han har i en årrekke arbeidet med Kristiansands historie og er kjent både fra bøker, artikler og foredrag om sin hjembys historie.

Onsdag 27. september: Kristiansand i jernalder og vikingtid

Hva var Kristiansand før Kristiansand? Arkeologiske funn og utgravinger viser at det fantes rike gårder og maktsentra i kristiansandsområdet lenge før noen tenkte på å anlegge en by. I dette foredraget forteller arkeolog Frans-Arne H. Stylegar om funn og resultater fra de senere år, og hvordan de er i ferd med å endre oppfatningene av Kristiansand «før byen».

Lørdag 14. oktober: Kurs i istandsetting av vinduer med Ole Ugland

Gamle vinduer er vakre og varige. Å bevare dem er viktig både for å ikke sløse med ressurser, men også for å bevare bygningenes egenart.

Nå har du muligheten delta på kurs med Ole Ugland. Ole har lang erfaring på vindusrestaurering og annet håndverk. Han vil dele beste tipsene om når, hva og hvordan du skal tenke i forhold til istandsetting av vinduer.

Du vil bli kjent med bytting av tredeler, kutting av glass, kitting, linoljemaling mm. Med andre ord, vi går gjennom hele prosessen. Ingen forhåndskunnskap er forventet.

Kurset arrangeres i samarbeid med Kulturminnevern i Agder fylkeskommune.
Undervisningen pågår i 3 dager:
Lørdag 14. oktober 09-15
Tirsdag 17. oktober 18-21
Torsdag 19. oktober 18-21
Tirsdag 24. oktober 18-21
Kursavgift 900 kr inneholder både verktøy og servering, varm lunsj på lørdager samt kaffi og noe godt ellers. Si ifra om du har matallergier/intoleranse.
Du må gjerne ta med eget vindu, om du vil øve deg på andres, da har vi flere på lager.