Frimodighet med etterspill – Nicolai Wergeland i meningskamp og rettsstrid, er skrevet av førstearkivar Roger Tronstad. Boken er nå utgitt av Vest-Agder-museet .
Etter at Nicolai Wergeland i slutten av 1814 hadde kommet med ytringer som provoserte, måtte han stille i retten i Kristiansand året etter. Motparten, juristen Wincents Lassen Sebbelow, trakk blant annet fram lovbestemmelser om dødsstraff når man ytret seg slik som Wergeland.
Boken omhandler den litterære feiden som Wergeland var involvert i, og drøfter ytrings- og trykkefriheten i rettslig perspektiv i årene rundt 1814.
Ytringsfriheten diskuteres kanskje mer i dag enn noen gang tidligere, og i lys av dette er boken svært dagsaktuell.
Vest-Agder-museets utgivelse av boken er kan sees i sammenheng med vårt nye museumsbygget som det jobbes iherdig med å få realisert på Odderøya. Her skal museet presentere historier om mennesker som har preget byen i fortid og samtid – i tråd med museets slagord «vi forteller DIN historie».
Om forfatteren:
Roger Tronstad er ansatt som førstearkivar i Arkivverket, med arbeidssted Statsarkivet i Kristiansand. Denne boka er skrevet som et privat fritidsprosjekt gjennom flere år og gis ut av Vest-Agder-museet med støtte fra Vest-Agder fylkeskommune. Den er del av museets publikasjonsserie Kulturhistoriske refleksjoner – ny viten.