Eivind Stø holder foredrag på Flekkefjord museum om Tor Njaa og Einar K. Rasmussens arbeid i motstandsbevegelsen under andre verdenskrig.
Eivind Stø kommer til Flekkefjord museum 8. mai 2024 med foredrag om Einar K. Rasmussen og Tor Njaa – 2 av Flekkefjords «glemte» motstandsmenn.
Foredrag fra kl. 19-20.
Dørene åpner kl. 18.
Billett kr. 100,- (gratis inngang med årskort – men reserver gratisbillett for å være sikret plass)
Om Tor Njaa og Einar K. Rasmussen
«1. mai 1942 slo Gestapo til mot Cheese-organisasjonen på Sørlandet. Kåre Austad og Johannes Seland startet på flukten til Storbritannia, Gunvald Tomstad gikk i dekning i Kvinesdal og Tor Njaa ble arrestert. Tor Njaa var edderkoppen i motstandskampen i Flekkefjordsdistriktet, men det er uvisst om Gestapo var klar over hvem de hadde arrestert, lederen for Milorg og en sentral deltaker i Cheese-nettverket. Han ble forhørt på Arkivet, overført til militærfengselet på Odderøya og den 28. august 1942 ble han sendt til Møllergata 19 i Oslo.» Les mer i avisenagder.no.
«Einar Korsvig Rasmussen var en av de første som startet illegalt arbeid da krigen kom til Norge i april 1940. Han ble tidlig en av de største som hadde kjennskap til mesteparten av det illegale arbeidet med militær etterretning og sivil motstand, inntil han ble arrestert i januar 1942 og tok sitt liv på Møllergata 19, påsken to måneder senere.» Les mer i avisenagder.no.
Medarrangør: Stig Eie og gruppa «Flekkefjord 1940-1945».
Andre arrangementer i Flekkefjord 8. mai 2024.
Sjelden mulighet til å få se mitraljøsen som befant seg i det tyske flyet som styrtet på Fosseland, samt original Brengun fra krigens dager.
8. mai klokken 17:00 blir det avduket en minneplakett over Einar Korsvig Rasmussen i Elvegaten nr. 20 i Flekkefjord. Vi håper flest mulig møter her og hedrer Flekkefjords ukjente grunnlegger og pionér innen motstandsarbeidet og militær etterretning på nasjonalt plan. Rasmussen var en av de som var med å starte Milorg. Jan Jørg Tomstad holder en kort apell ved avdukingen.
Arrangør: Flekkefjord krigshistoriske forening 1940-45.