Krigsseilerne og deres historier skal nå formidles av Vest-Agder-museet om bord på D/S Hestmanden. En av dem som seilte under krigen var Fern Sunde. 78 ganger krysset hun Atlanterhavet under 2. verdenskrig.
Fern var født i Canada og den første kvinnelige skipsradiotelegrafist i den vestlige verden. Krigen førte henne ombord i et norsk skip, og et giftermål brakte henne videre til Norge og Farsund. I 1941 mønstret hun på Mosvoldskipet M/S Mosdale som fraktet livsviktige varer til britiske havner under hele verdenskrigen. Etter fredsslutningen fortsatte Fern å seile, slik de fleste norske sjøfolkene måtte, frem til de fikk av avløsning. For Fern sin del tok det nesten ett år før M/S Mosdal ankom Norge. Skipet ble møtt av jublende mennesker, tusenvis var møtt fram på kaia i Oslo. Ikke fordi de skulle hylle de tapre sjøfolkene som hadde krysset Atlanteren med stor risiko for eget liv. Grunnen var en liten notis i Aftenposten som nevnte at skipet hadde en last med bananer ombord…
Mer om «Lykkeskipet» Mosdale og hennes opplevelser under 2. verdenskrig, kan leses på nettsidene til Sjøhistorie.
Historien om Fern Sunde er skrevet av Svein Vik Såghus, og er publisert i Vest-Agder-museets bok «Kvinner» fra 2009.
Boken selges i museumsbutikkene til avdelingene i Vest-Agder-museet. Den kan også kjøpes ved å sende en e-post til t.lunde@vestagdermuseet.no. Pris 149,- .