Motstandsbevegelsen i Vest-Agder og hytten «Fredløs» – En siste takk til Kaare Heisten

I mange år har Kaare Heisten vært en viktig samarbeidspartner for Vest-Agder-museet for formidling av andre verdenskrig og motstandsbevegelsen i Vest-Agder. I dag kunne vi lese at Kaare har gått bort, 96 år gammel.

Kaare Heisten var 20 år da krigen brøt ut i Norge i 1940. I 1942 måtte Heisten flykte fra byen, han var ettersøkt for sin medvirkning i hjemmefronten. Kaare Heisten og Nils Fidjeland bygde et skjulested i skogen ved Hellemyr, en hytte som ble kalt «Fredløs». Det var plass til to senger, et bord og en stol i hytta som de to delte en stund før Heisten reiste videre. Han reiste til slutt til Sverige, mens Fidjeland bodde i hytten i 16 måneder.

WP_20160819_13_25_50_Pro_LI
Fra nedtakingen av Fredløs, jordvollen rundt hytta er tatt bort.

Hytten «Fredløs» ble senere satt opp på Kristiansand museum, med bistand fra blant annet Kaare Heisten. Kaare var en ivrig formidler og fortalte alle som ville høre på om de spente dagene de brukte på å bygge hytta i skogen og sin flukt fra Norge. Heisten var også aktiv i innsamlingen av gjenstander knyttet til hjemmefronten i Vest-Agder. Klær etter «Gutta på skauen», hjemmebygde radioer og ting fra flyslipp ble gitt til museet av Kaare selv og via mennesker han kjente.

Kaares bidrag til museet og hans innsats for å formidle med iver denne delen av fylkets historie har hatt og vil ha stor verdi for museet og landsdelen. Kaare har vært en selvskreven gjest på den årlige julelunsjen på museet og var i mange år en viktig del av familiedagen på museet, hvor han satt i hytten «Fredløs» for å fortelle alle besøkende om sine opplevelser under krigen.

Om hytten Fredløs

Hjemmefrontshytta «Fredløs» ble brukt som gjemmested under andre verdenskrig av motstandsmenn. Hytta ble reist ved Jentetjønn i Byskauen i 1942 og er seinere rekonstruert på Kristiansand museum Kongsgård.