Fra 1951 til 1957 boret de hull i skallen til psykisk syke for å gjøre dem bedre. 10 av de 86 som ble lobotomert i Kristiansand, døde i forbindelse med operasjonen. Mange fikk varige skader.
Dårekister
Dollhuset/dårekisten ved Kristiansands hospital åpnet allerede i 1736 med to rom til «vanvittige og i sindet forstyrrede personer». Her ble utagerende sinnssyke, som de den gang ble kalt, låst inne i små celler, såkalte dårekister. Dollhus ble brukt for å samle fattige sinnssyke som ikke hadde noen til å ta vare på seg. Dollhuset i Kristiansand ble betegnet som Norges dårligste.
Det er en historie vi ikke kan være stolt av.
Psykiatriens far
Kristiansanderen Herman W. Major var ivrig forkjemper for rettighetene (Sindssygeloven av 1848) og livsvilkårene til de sindssyge i Norge. Han var direkte deltakende til opprettelsen av Gaustad sykehus i 1855, og var tiltenkt rollen som direktør, men takket nei. Han ble senere kjent som den norske psykiatriens far og gjorde mye godt for denne pasientgruppen.
Det kan vi være stolte av.
På 1990-tallet bygde vi ned de psykiatriske institusjonene rundt omkring i landet. Hver fjerde institusjonsplass forsvant. Psykisk syke fikk bo for seg selv eller i bofellesskap i hjemkommunen og få psykiatrisk hjelp etter behov. Mange fikk bedre liv, men samfunnet opplevde en økning i alvorlige voldshandlinger begått av psykisk syke.
Terapi i stedet for skalpell
I dag tas et 8500 kvadratmeter stort nybygg for psykisk helse i bruk på Sørlandet sykehus Kristiansand. Pasienter behandles med terapi og medikamenter i stedet for bor og skalpell. De fleste kommer og går som de vil, men et fåtall blir fortsatt låst inne og utsatt for tvang.
Hva som blir historiens dom over dagens psykiatriske behandling, vet ingen. Men når den kommer, skal vi være der og fortelle den.
Alt vi har, har en historie.
Et bor, en overbevisning, et nybygg.
Generasjoner med motgang og mestring.
Erfaring som gir visdom. Egen erfaring. Og andres.
Hvem har vi blitt? Hva har vi lært? Hvor er vi på vei?
Vårt nye bygg kan åpne på Odderøya i 2027.
Et bygg for å finne ro, møte folk og forstå – fortid, nåtid og fremtid.
Se flere historier fra Agder.
Les mer om det nye museumsbygget på Odderøya.