I 2020 var det 75 år siden andre verdenskrig var over. Vest-Agder-museet markerte dagen digitalt – med bidrag fra alle avdelinger. Nå har vi gjort alle innslag tilgjengelig i denne artikkelen, og de tåler et gjensyn.
Den 8. mai 1945 – en nydelig vårdag – var det klart: Freden var et faktum! Folk tok til gatene og heiste det norske flagget for første gang på fem lange år.
Digital feiring
Vest-Agder-museet ønsket å markere denne dagen gjennom en digital feiring. Mange av museets avdelinger er på en eller annen måte tilknyttet historien om andre verdenskrig. Derfor la vi den 8. mai 2020 – fra kl. 8 om morgenen til kl. 8 om kvelden ut videoer, bilder og artikler om andre verdenskrig – i Facebookarrangementet: https://www.facebook.com/events/716457189097304/
Alle avdelinger med
I denne artikkelen har vi samlet hele programmet med lenker til de ulike bidragene. Vi besøker blant annet Hjemmefrontshytta på Kristiansand museum ser på fotografier som viser før/nå i Kristiansand, og vi avlegger utendørsutstillingen med frigjøringsbilder på Torvet et besøk, vi får et innblikk i oppryddingen etter krigen på Lista og tar en smugtitt på den nye utstillingen i sambandsbunkeren ved Kristiansand kanonmuseum. Og selvsagt skal vi en tur innom Hestmanden.
Last ned programmet for dagen her.
Frigjøringsdagen 75-år – alle innslag
1. VELKOMMEN V/ DIREKTØR JOHN OLSEN
Museets direktør, John Olsen, hilser dagen velkommen og forteller om hva frigjøringen betydde og hvilken relevans den har for oss som lever i dag. Se videoen her.
2. SETESDALSBANEN
I denne artikkelen om Setesdalsbanen under krigen gir konservator Thorunn Lunde oss et innblikk i noe av krigshistorien knyttet til den smalsporede jernbanen som gikk mellom Grovane og Byglandsfjord og hva jernbanefolkene som jobbet her opplevde. Noen kjente historier, andre kanskje mindre kjente. Les artikkelen her.
Det er desember 1942. I ei løe på Fidjemoen ligger to menn i skjul. De er begge medlemmer av den norske motstandsbevegelsen, og nå er tyskerne på sporet av dem. Bli med museumsformidler Marius Kolkin til Kristiansand museum og besøk hjemmefrontshytta som ble bygget av disse to mennene. Se videoen her.
4. FOTOUTSTILLING FRA FRIGJØRINGSDAGENE I KRISTIANSAND
Fotograf og fotoansvarlig Arve Lindvig har plukket ut 16 bilder fra fredsdagene i Kristiansand 1945, tatt av fotograf Dagfinn Pettersen. Det har blitt en utstilling som åpner i dag og skal stå på Torvet i Kristiansand sommeren igjennom. Se videoen her.
TRE GLADE JENTER I midten Grete Eriksen (f. Haaversen). Til høyre Astrid Pettersen, fotografens datter. De ble
fotografert i Dronningensgate. Bildet er å se i utendørsutstillingen på Torvet i Kristiansand fram til september 2020. Foto: Dagfinn Pettersen/Vest-Agder-museet.
5. DIGITALT FOTOALBUM FRA KRISTIANSAND – FØR OG NÅ
I fotoarkivet etter Kristiansands første «pressefotograf», Dagfinn Pettersen, har museets fotoansvarlig, Arve Lindvig, funnet fram en serie bilder tatt 8. mai 1945 og de påfølgende dagene. Med kamera og en bunke gamle bilder i sekken har han gått rundt og gjenfunnet stedene hvor bildene ble tatt. Bli med på en tur rundt i Kristiansand og se hvordan det var, og hvordan det er i dag, nå når jubelen har stilnet. Se bildekavalkade her.
6. SJØLINGSTAD ULDVAREFABRIK
I artikkelen «Sjølingstad i krig og fred» presenterer konservator Birgitte Sørensen historier knyttet til krig og fred på Sjølingstad. Spesielt får vi et innblikk i hvordan Sjølingstadsamfunnet feiret freden i mai 1945, etter en vinter hvor fienden hadde banket på flere dører i bygda. Les artikkelen her.
Tidligere arbeider på Sjølingstad Uldvarefabrik Alvhilde Johannessen (f. 1923) fortalte at da fredsbudskapet nådde fabrikken, blåste de i fabrikkfløyta i lang tid. Folk hørte det heilt til Hogganvik og ringte for å høre hva som var galt. Da fikk de høre at det var blitt fred i Norge, og god grunn til å blåse i fløyta. Fabrikkpipa på Sjølingstad virker fremdeles! Se videoen her.
7. LISTA MUSEUM
Lista sitt bidrag handler om det som skjedde etter at frigjøringen var et faktum. Om ryddesjauen etter fem års tysk okkupasjon og om levningene etter byggearbeider, befestning og urett på Lista. Se videoen her.
8. FLEKKEFJORD MUSEUM
Fra Flekkefjord får vi et lite digitalt fotoalbum fra krigen og frigjøringen i Flekkefjord. Se bildespillet her (uten lyd).
9. NETTUTSTILLINGEN «FRED 1945»
Vest-Agder-museet, Aust-Agder museum og arkiv og Interkommunalt arkiv i Vest-Agder gått sammen om å lage en digital fotoutstilling med bilder fra maidagene 1945. Samarbeidet er også en markering av at vi nå er ett samlet Agder. Se nettutstillingen «Fred 1945» her.
10. TINGVATN FORNMINNEPARK
Ikke langt fra Tingvatn Fornminnepark ble det berømte Snartemofunnet gjort – en rekke gravfunn med gjenstander fra folkevandringstid. Blant oldsakene var det flotte tekstiler, rikt dekorert med blant annet svastika, et symbol som vi alle vet ble misbrukt av Nazi-Tyskland. I denne appellen advarer avdelingsleder Katja Regevik mot misbruk av viktige symboler og minner oss alle om det ansvaret vi har for å forvalte fortida og dens symboler med verdighet. Les artikkelen her.
11. DOMKIRKEN RINGER FREDEN INN
Den 8. mai 1945 kl. 15-16 ringte kirkeklokkene freden inn. Vi ønsket å gjenskape dette og fikk med oss Domkirken i Kristiansand på laget. Mellom kl. 15.00 og 15.15 ringte kirkeklokkene fra kirketårnet. Vi sendte de første minuttene direkte. Se klipp fra direktesending her.
I Uranienborg over Mandal sentrum ble det bygget en kommando- og telekommunikasjonssentral for forsvaret av mandalsområdet under krigen. Det ble også anlagt kanon- og skytestillinger, løpegraver og mannskapsbunkere. 75 år etter krigens slutt stiller Judith Seland Nilsen og Sylvi Sørensen ved minnestøtta på Uranienborg, ikledd sin fineste stas i anledning jubileet. Se videoen her.
13. MILITÆRHISTORIE FRA ODDERØYA
Lyst til å vite mer om hva du møter i terrenget på Odderøya? Konservator Endre Wrånes tar deg med til Mellombatteriet, som ligger rett øst for toppen av Odderøya. Endre setter kommandoplassen, dekningsrom og kanoner i Mellombatteriet inn i en historisk sammenheng. Se videoen her.
14. KRISTIANSAND KANONMUSEUM
Lyst til å vite mer om hva du møter i terrenget på Kristiansand kanonmuseum? Konservator Endre Wrånes tar oss med til en av verdens største kanoner og flere av områdets forsvarsverk. Historien knyttet til stedet er internasjonal. Sammen med et tilsvarende batteri i Danmark skulle kanonene på «Batterie Vara» stenge inngangen til Skagerrak og Østersjøen for allierte krigsskip. Se videoen her.
15. UNGDOM MØTER MØVIK – FILMPROSJEKT
Vest-Agder-museet og Møvig skole, klasse 9c med lærer Karen Kulien, har det siste året arbeidet sammen om dokumentasjons- og formidlingsprosjektet «Ungdom møter Møvik» på Kristiansand kanonmuseum. Elevene valgte ut noen tema fra museet,som de ønsket å formidle på film. Resultatet har blitt sju små filmer, som de har laget sammen med filmskaper Harald Stensland. Her kan du se en av dem. Den handler om ammunisjonsjernbanen. Se videoen her.
16. UNGDOM MØTER MØVIK – INTERVJUPROSJEKT
Elevene har også arbeidet med intervjuer – om krigen og om Møvik. Vi serverer noen smakebiter fra intervjuene her, men ta turen til kasematten på Kristiansand kanonmuseum seinere i sommer og få flere film- og lytteopplevelser der. Hør klipp fra intervjuene her.
17. GIMLE GÅRD
Visste du at tyskerne inntok Gimle Gård under krigen, og at Titti og hennes familie bodde der samtidig? Spor etter denne tiden finnes fortsatt på Gimle Gård, og i denne videoen kan du være med konservator Tonje Tjøtta og se noen av dem. Se videoen her.
18. D/S HESTMANDEN – NORSK KRIGSSEILERMUSEUM
D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum skulle egentlig vært på jubileumsseilas i anledning 75-årsjubileet. Nå hedrer vi i stedet krigsseilerne og kulturminnet D/S Hestmanden med denne filmen, som er produsert i samarbeid med Riksantikvaren, etterfulgt av Se videoen her.
19. HILSEN FRA FORSVARSMINISTEREN
Hilsen fra forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til krigsseilerne: Se videoen her.
20. IDENTITY ON THE LINE
Til slutt i denne 8. mai-markeringen tar presenterer vi det internasjonale samabridsprosjektet ”Identity on the Line”, som Vest-Agder-museet leder samt det norske bidraget ”Det snakker vi ikke om” – om familiehemmeligheter etter andre verdenskrig.
Se videoen om «Identity on the Line» her.
Se videoen om «Det snakker vi ikke om – familiehemmeligheter etter andre verdenskrig» her.