Stiftamtmannens paviljong (ca.1750), som i dag befinner seg ved bygaden på Vest-Agder-museet Kristiansand, restaureres disse dager i regi av Fylkeskonservatoren og Vest-Agder-museet Kristiansand. Det er i første omgang taket som restaureres, og arbeidet uføres i tråd med gamle håndverkstradisjoner.
29.10.2012 Elin Langfeldt Pettersen
Foto: Christoffer Christoffersen
Paviljonen er utrustet med arbeidsklær i form av stillas.
Stiftamtmannens paviljong er en vakker liten bygning av tømmer, symmetrisk oppbygget med et kvadratisk plan. Hovedfasaden preges av segmentgavlen som løftes av to par koplede toskanske halvsøyler i hjørnene. Sentralt på denne hovedfasaden er portalen. Dørbladet har fyllinger i regencestil, en overgangsstil mellom barokk og rokokko. I dag er døren beskyttet bak en lem. Inngangspartiet er innrammet av et listverk av kannelerte pilastre. De øvrige fasadene er utstyrt med toskanske halvsøyler som deler veggflaten i to deler. En kraftig gesims med et uavbrudt tannsnittmotiv løper langs hele bygningen. Snekkerdetaljeringen i gavlen, tannsnittmotivet under gesimsen og søyleutformingen vitner om den klassiske steinarkitekturens rolle som forbilde for den lokale bygningstradisjonen preget av tømmer.
Foto: Christoffer Christenen
Arbeidene er i gang. Under arbeidet med å fjerne takstein og takbord, ble omfanget av restaureringsbehovet avdekket. Blant annet skal gesimsen med tannsnittet skal restaureres.
Foto: Elin Langfeldt Pettersen
Christoffer Christensen er i gang med å restaurere gesimsen. Det som kan bevares av autentisk bygningsdeler spunses og skjøtes sammen med nytt materiale.
Foto: Elin Langfeldt Pettersen
Uthøvling av profil som tilsvarer den opprinnelige profilen.
Foto: Elin Langfeldt Pettersen
Bygningens tannsnitt må også restaureres. Her ser vi kvalitetsforskjellen mellom to tannsnitt på bygningen. Den til høyre er autentisk. Den er høvlet og utformet av kun et stykke ved. Den til venstre er en nyere kopi fra en tidligere restaurering, sammensatt av to deler.