Palmesøndag 14. april åpnet ny utstilling i storsalen i nybygget på Nordberg fort.
Utstillingen bruker gjenstander til å fortelle om dagliglivet i vikingtiden – om håndverk og redskaper, mat og klær. Utstillingen har ingen originale gjenstander fra vikingtiden, den består i stedet av representasjoner og replikaer av gjenstander vi kjenner til fra vikingtiden, og gjenstander vi vet at vikingene brukte. Blant de førstnevnte finner vi forseggjorte kopier av vakre gjenstander som ble funnet i skipsgravene på Gokstad og Oseberg. Disse gjenstandene var laget for høystatuspersoner. De var sjeldne – og dyre! – og laget av de dyktigste mesterne i sine fag.
Gjennom denne utstillingen kan både barn og voksne lære noe om hvordan menneskene i Norge levde for tusen år siden, om hvilket utstyr de hadde, og hva som var forskjellen på høvding og trell – på fattig og rik. Klærne i utstillingen, som er lov å prøve, gir besøkende en smakebit på hvordan vikingene gikk kledd, hvordan klærne ble laget og hvilke materialer og farger de var laget av.
Utstillingen forteller oss noe om hvor like vikingene var oss. Kystbefolkningen i Norge har alltid vært et sjøfarende folk, fiskere og handelsreisende. Vikingene skapte seg handelsnettverk over flere kontinent. I rike graver har vi for eksempel funnet bånd laget med silke fra Kina, og vi vet at vikingene på samme måte som oss gjerne tok med seg suvenirer når de var ute på reise!
Vikingene var også bønder og jegere, og de dyrket jorda som sine forfedre gjorde – og som sine etterkommere. Livet var likevel svært annerledes enn vårt, og mye av det vi tar for gitt, fantes ikke i vikingtiden. Du visste kanskje at vikingene ikke hadde poteter, men visste du at de heller aldri hadde hørt om strikkesokker? Ikke hadde de horn på hjelmene sine heller!
Kom og lær mer om vikingene – velkommen til Nordberg!
Utstillingen er et samarbeidsprosjekt mellom Fylkeskonservatoren i Vest-Agder og Vest-Agder-museet