Utstillingen om fattigdom på Sørlandet åpnet i går, tirsdag 1.november, med boklansering, appell og høytidelig snorklipping. Utstillingen står i Tresse frem til 15. desember – og åpner enda en gang i løpet av de neste dagene.
Utstillingen har to rom, og det første er en historisk sluse, som tar deg med gjennom 250 år med fattigdom i landsdelen. Tidslinje, digital fortelling og beretninger om enkeltskjebner før i tid finner du her, før du går videre inn i nåtiden.
I utstillingens andre rom – det største – møter du 100 mennesker som representerer oss – befolkningen på Sørlandet. 13 forteller sin historie om hvordan det er å være fattig i dag, blant de mange andre som – kanskje – ikke er klar over hvor mange og hvem i bekjentskapskretsen som er berørt av fattigdom. Det er ikke så vanskelig å forstå: fattigdom er tabubelagt, og de berørte bruker mye krefter på å skjule den.
Flere av våre informanter har kommet med gjenstander som illustrerer deres historier eller symboliserer utfordringer de har møtt.
I rommet der du «møter» våre informanter bruker vi avansert teknologi – et hørespill som lar deg høre alle de 13 historiene som vi har fått høre, delt opp i mindre biter og sitater. Her vil vi utfordre deg til å høre på historiene lengst mulig, og maksimumet er over to timer! Teknologien bak opplegget er avansert og sammensatt – og vi er fortsatt i en utprøvingsfase.
For å gi vårt publikum en opplevelse som er dette viktige temaet verdig, oppgraderer vi teknologien fortløpende de neste dagene. I mellomtiden kan du lese alle personlige beretninger og få informasjon om gratistilbud i kommunene her på våre nettsider.
Mer informasjon om åpningen og boklanseringen finner du på nrk og i Fædrelandsvennen.
Velkommen inn i utstillingen igjen torsdag 10. november!
Vi inviterer til bløtkake fra kl. 16 – 18, for foredraget om fattigvesenet før i tiden starter i utstillingslokalet kl. 18!
For spørsmål om utstillingens innhold eller åpningstid kontakt prosjektleder Kathrin Pabst på e-post eller tel. 93246157.